Verzorging

Licht

Voor alle soorten geldt dat ze van een lichte plek houden. Géén direct zonlicht! Groeit dus ook aan de noordzijde. Bij meer licht ook iets meer water geven. Zorg ervoor dat ze in de winter zoveel mogelijk licht krijgen; liefst voor het raam. Let er wel op dat in het voorjaar de zonnestralen erg fel zijn, dus zet de planten op tijd op een andere plek.

Temperatuur

Temperatuur moet tussen 18 C en 26 C zijn. In de winter is een paar graden minder ook al voldoende. ( 15 C – 16 C)

Water Geven

In de winter is éénmaal per week water geven voldoende (behalve bij de verwarming, dan twee keer) en in de zomer tweemaal per week.
Let op: Liever te weinig water dan teveel!
Tijdens de bloei heeft de plant iets meer water nodig. Wat bijmesten betreft stelt de plant weinig eisen. Eenmaal per jaar een beetje plantenvoeding is voldoende.

Verpotten

Als de planten wat ouder worden is het soms beter om ze te verpotten, het liefst in een grotere pot. Er worden weinig eisen gesteld aan de grond dus een “gewone potgrond” volstaat. Een bloeiende plant nooit verpotten, Wachten tot na de bloei.

Terugknippen

Als de ranken te lang worden is het beter om ze terug te knippen.  Om een hele nieuwe start te maken, kunnen de ranken tot aan de potrand teruggeknipt worden. Let er wel op dat er per rank altijd een paar bladparen overblijven; dan kan de plant opnieuw uitlopen!

 

Toepassingen

Natuurlijk is Aeschynanthus een hangplant en als zodanig te gebruiken. Vroeger werden veel planten opgehangen, maar tegenwoordig worden de planten vaak in een hoge vaaspot gezet. Er zijn oneindig veel mogelijkheden hiervoor. In elk tuincentrum of bloemenwinkel is een sortiment hoge vaaspotten te vinden waar deze plant in past. Denk daarbij aan potten met verschillende hoogte, vorm, kleur; kunststof of keramiek. Onze Aeschynanthus zit al in potten die goed in deze overpot passen . Verder zijn er nog heel veel mogelijheden om er op een creatieve manier iets schitterends van te maken. Zie de foto’s hieronder.